Dragostea pentru un drumulet…de macadam !!!

21 Mar

Ieri seara, eram la masa cu doi prieteni piloti italieni, care au venit la Cluj sa testese Subarurile noastre cu care vor partecipa la ronde Liburna in 3 Aprilie. Unul dintre ei este fratele Silviei ( il Gallo, cine a fost la Transilvania Rally Show, sigur va amintiti…) si altul este Luca Baldini, adversarul meu principal in campionati de macadam 1996 si 1997, primul cu 2 roti, el cu Peugeot 309, eu cu Astra al doilea, amandoi cu Evo III Gr. N…, amintiri frumose!!!

A fost o perioda intensa, din cariera mea de motorsport si a fost prime victorie importanti…dar am remas prieteni chiar daca ne vedem foarte rar, am trait impreuna foarte multe experiente si adventure extraordinarie, victorie, esecuri, entusiasm, desamagire, dar intodauna iubirea noastra ( a mea si a lui Luca ) pt. macadam a fost denominator comun de pasiunile noastre !

Intre o salata de vinete si un muschi de vita la EL TORO, ( cand veniti la Cluj, trebuie sa faceti o sosta acolo, carne Argentiniana fabuloasa !!!) vorbeam de N15, de diferenta care e acuma cu restrictor de 33, de 207 al meu….ca fiecare pasionat de motorsport face la masa, cand nu sunt femei langa noi…, si Gallo cu nonsalanta imi zice : “ Tempesta dar stii care va a fi proba anul aceasta…?” si un zambet tradator apare pe buzele lui!

In acest period am fost foarte ocupat, si clar nu me am interesat de competitie unde nu trebuie sa ma duc…, asa respunsul meu a fost : “ nu am minima idea…!”

Luca zambeste si el, si zice: “…Ulignano…!!!”

….Ulignano…, nu mai stiu ce mananc, ce fac, unde sunt… o gramada de amintiri sare peste mine, mirosul de iarba uda de ploia, mirosul de praf, sgomot de bilute ca loveste sub masina, panorama de dealuri din Toscana, resumat de stiri TV din 1989,90, 91, 92… cu Delta, Subaru, Toyota, Ford….cu KKK, Biasion. Sainz, Mc Rae, Makinen…, o poza cu Toyota Galp lui Madeira, picata jos din pod…ULIGNANO…, prima victoria cu 2 roti…, primul raliul de WRC, prima data mai rapid ca Grossi, cu Gr A., primul scratch cu grupa N…, ULIGNANO…dragosta mea!!!

Ulignano, pt. iubitori de macadam in Italia inseamna….paradis, impreuna cu SS Marie, este cea mai celebra proba speciala din Toscana, eu zic una din cele mai frumose probe din lume!!!

Revin repede…, beau un pic de apa, ( imi se pare ca praful de amintiri este adevarat in gura mea ) si me uit in ochi lui Stefano…, “ Ulignano…”, zic…, “nu me ai zis ca acolo va aduceti…!”

Sa face liniste la masa, toata lume sa uita la mine…eu me uit la Stefano…, el zambeste, si zice, “…ok capo, refac Peugeot de macadam, si vii si tu !”

Ba cum, ba nu, cand este raliul…in 3 Aprilie…, dar este Paste, trebuie sa merg a casa, in familia, … dar in 8 si 9 avem testele pre Brasov cu ingenier…, trebuie si organizata lansare Napoca Rally Team…, ba nu, ba cum….nu se puote…!

Luca si Gallo, sa uitan la mine, si rade…, Luca zice…: “ Marco, bucata aia inainte de acele de par, te imaginesi cu Peugeot…”, capcana este gata…, nu pot sa zic NU !

Nu vreau sa zic nu…, vreau incodata sa simt sensatile aia, vreau sa vad, daca nu las gazul pe serie de 4 lungi in coborare inainte de stanga 2 minus lung…, vreau sa vad unde franez la pod…, acele in urcare trebuie facute curate, de a latul, dar nu prea mult, trebuie tractiune…, intru in padure, drumul este angust si rapid, nu trebuie franat, copaci sunt reperi, pt. anticipare, nasul masina, trebuie sa faca barba….dansand, din stanga in dreapta…din dreapta in stanga…, si vine ultimul dreapta ingust si insalator…stanga 4 lung…200 intre copaci…sa terminat !!!

Ulignano…este un cuvint, nici asa de fasinant, sau frumos…, dar eu iubesc acel cuvint, eu iubesc acel drum de macadam…nu stiu cum sa fac, trebuie sa dau peste cap tot programul de urmatoare saptamane…dar nu pot sa nu ma duc!!!

Este dragosta…si nu pot sa resist…!

 

Tempesta

 

No comments yet

Leave a Reply