Sportivitate…!!!

9 Oct

S-a terminat si sezonul asta din Romania. Inca un abandon, motorul nou a cedat. Stim ca primii km sunt cei mai “periculosi”, ca puote sa cedeze ceva. Dar tot simt un gust amar pt. acest an sportiv in Romania, 5 abandonuri din 8 curse…este clar cel mai rau an din cariera mea! Asta se intampla din pacate in sportul nostru si nu numai, si trebuie trecut inainte si sigur acel gust amar va trece, speram saptamana viitoara in Rusia, sau daca nici acolo, sigur va trece cand in Noiembre ne apucam de preparativele pt. un an nou… O noua adventura, noi sperante, dorinte, vise !!!
Dar esiste un alt gust amar, ca deja de aproape doi ani, tot creste de fiecare cursa, sau aproape! Acuma scriu si inca nu stiu cum se va termina raliul Iasului si cine va a fi campion (aproape 100% Gergo va a fi din nou) dar si ieri, incodata s-a intamplat o “frauda” sportiva, pe fata, si ca de obicei, in Romania castiga cine “fura” si pierde cine merge dupo regulile !
Problema este cultura sportiva, ( puote nu doar aia…) in Romania. Prima regula ce in orice sport iti invata entrenorul sau invatatorul este regulament de acel sport si care sunt limitele ca nu trebuie depasite. Daca vrei sa faci performanta, (clar legala si sportiva…nu cu doping sau manevre ) trebuie sa stii sa te aduci pana la limitele permise, si clar umbli tot timpul acolo la limita dar nu trebuie sa o depasesti… ca nu este permis si automat esti afara chiar daca esti cel mai bun ! Bine asa este in toata lumea, dar in Romania nu este asa, tot timpul existe un motiv prin care esti scusat daca nu ai respectat regulament: “nu am fost atent”, “nu am facut cu intentia”, “nu am stiut ca asa era regulament”. Sau mai rau, “am stiut, dar benzina aia neregulamentara este mai ieftina si este criza, usile si barile mai usoare sunt permise in Ungaria… si de ce trebuie sa cumpar inca un set regulamentar in Romania”.
Dupo zi de ieri, clar roadbookul nu mai este un reper important. Poti sa mergi pe unde vrei daca tot tu mergi tare pe probe. Detaliile astea regulamentare sunt nesimnificative. Esti cel mai tare si devine nesportiv cine iti aduce in ochi ca incalci regulament tot timpul. Ei nu stie cum sa te bata pe probe si sa agata la tot feluri de “prostie” sa puota sa vine in fata…ca daca nu face asa niciodata nu vor fi primii !
Asta este gustul amar ca tot creste, si federatia gandeste asa, si presa, si o parte din sportivi (mica este adevarat, dar tot representativa…!). Regulile nu mai au importanta. Performanta pura are si sa pare ca toata lumea uita ca in sportul nostru diferinte de 0,5 sec pe km, sau chiar 1 sec pe km – care la sfarsit de raliu sunt 1 min sau 2 min de ecart! – stiintific pote sa depinda de 60 de kili mai putin, sau de 20/30 de cai mai multi, datorati benzina neregulamentara, sau alte smecherie. Si mai mult, ca este mult mai usor sa conduci spectacular cand ai aceste atuuri in plus! Asa esti si cel mai frumos de vezut. Bingo! Si daca gresesti roadbook sau dai cu spatele in CO, nici o problema ca tu esti cel tare, fraier este, daca existe cineva, cine te atentioneasa si cere sa se aplice regulament !
Lipsa de Cultura Sportiva si cultura respectare regulile, la asta se rezuma lipsa de performanta internationala mai mult sau mai putin in toate sporturile din ultimii ani, si in motorsport!
Pt. mine campionul anul asta este Vali si pilotul mai rapid pe probe este Gergo. De asta existe regulile si regulamente… pt.ca sa fii CAMPIONUL sau cel mai rapid pe probe… sunt doua chestii foarte diferite !!!
Ieri in “apogeul” crizei de panica in fata unei eroari asa de mare (Szabo nu a facut dreapta la 200 de metri de iesirea din parc service, unde s-a modificat roadbookul si s-a primit modificarea cu semnatura de primire din partea fiecarui echipaj! ) Mihai Leu a venit la mine, crezand ca noi ( Napoca Rally Academy ) vom face contestatia si m-a atentionat, ca el a facut sport de cand avea 4 ani… si sportiv vorbind el niciodata nu s-ar fi gandit sa faca asa ceva, ca el a fost pe probe si a vezut cum merge Gergo pe probe, si sa pierda un campionat pt. asa ceva, li se pare NESPORTIV!!!
Cum pot sa explic la Vlad ce trebuie sa faca la Pirelli Shoot Out, sau la Simone ca trebuie mearga dupa regulile, sau la Florin Pretrisor ca a pierdut sansa viatii lui in finala Rompetrol Racing Challenge pt un start furat de 0,08 sec si a batut pe Rus in proba decisiva cu aproape 1 secunda… dar dupo regulile a fost descalificat…!!! Nu pot… si pt asta gustul amar tot creste. Dar noi mergem inainte cu principiile ca valoreasa peste tot… mai putin in Romania, din pacate !
Idolii nostri Loeb, Hirvonen, Makinen, Mc Rae, Gronholm sau Sainz cu echipele lor au fost dati afara pt. geamuri mai usoare cu 700 de grami, pt. nerespectarea tot feluri de chichite regulamentare… dar la noi este scadal… moral daca faci asa ceva !
Asa felicitari la cel mai tare….!!!
Pa Tempesta

No comments yet

Leave a Reply