Cauza….efect…!!!

15 Jul

Am asteptat pana cand s-a terminat “circul” de contestazile de raliul Sibiu, sa impartasesc cu voi positia mea, si gandurile mele, apropo de aceasta etapa “nebuna”

In primul rand, vreau sa afirm inca o data, cat imi pare rau pt. Vali. “Avatar” a crescut mult, psihologic si technic, si dupa parerea mea, este cel mai “periculos” adversar impreuna cu campionul en-titre. Clar intamplare de la Sibiu a fost un stop periculos, in cursa lui spre titlu…mai periculoasa pt.ca nu este in niciun caz de vina lui, sau a echipei.

Din pacate, in ultimi ani, eu ma consider ghinionist…dar de data aceasta Vali ne-a batut la greu !!! Si imi pare rau pt. el, ca revenire in “noroc”, pt. noi, a fost coincis cu ghinionul lui….

In alta ordine de idei, trebuie constatat ca “cultura” de raliu, inca este mult in urma, ritmul si spectacol oferit de sportivi din campionatul nostru. Am citit si ascultat tot felul de interpretari, si explicatile, din parte fani…dar din pacate si din parte oameni ca ar trebuit sa gestioneze si sa cunoasca foarte bine “fenomenul” !!!

Inteleg ca pt. fani lui Vali, ce s-a intamplat este o mare nedreptate, si ca sportiv, nu poate sa inteleaga de ce, pilotul lor preferat, pe locul 2 in siguranta, pe ultima proba a celui mai dur raliul din tara, trebuie sa abandoneze, nu pt. ca a gresit, nu pt. ca masina numai a tinut…dar pt.ca un motociclist tampit, a decis sa joace la “roulette ruseasca” in drumul lui Vali…!

Dar trebuie ca toata lumea sa fie mai “rece”, si inteleaga ca nu existe cadrul regulamentar, in nicio competitia de raliul din lumea, ca include posibilitatea de cumprinde in clasamentul final un echipaj ca nu a reusit sa ajunga la parc ferme’ de sosire raliul, si asta fara sa conteze cine a fost vina !!!

Daca cade un copac, peste masina, daca iese un mistret din boschet, daca te lovesti de un bolovan pus de cineva, daca un tractor sau un tank este oprit dupo un viraj….!

Daca vorbim despre cine e  responsbil , dece nu ai reusit  sa ajungi la sosire, situatia se schimba mult…dar sportiv si regulamentar vorbind nu schimba nimic daca ai abandonat pt. ca ai iesit in décor, sau pt. ca un lunetist nebun, sa entrenat pe rotile tale…!

Dar revenim la titlu :… Cauza…efect, pt.ca eu cred ca clar tot ce sa intampla in ultimul timp in campionatul este doar asta….!!!

Toata lumea sa pare ca nu sa aminteste ca motorsport este un sport de precisie si de detalii, nu de superficialitate si mici ( sau mari )  interesi personali !

De mult timp sportivii afirma ca securitate este insuficiente in raliuri de la noi…, organizatori sa plang ca nu au bani ( probabil ar trebui controlat mai adanc…in buzunarile lor !!! ) asa jandarmi si oameni de paza pe proba sunt insuficienti CAUZA, daca sfantul Petru este harnic si sa uita la noi…nu sa intampla nimic, dar daca este foarte cald, si sa adorme o sambata dupo masa…imediat este desatru…si din fericire doar material si sportiv….EFECT !

De mult timp sportivii afirma ca arbitri de la FRAS au o abordare superficiala si neprofesionista, si mai grav ca mare majoritatea acestora nu inteleg  fenomenul….CAUZA, asa si “sportivii” incepe sa creada ca regolamentul este doar un particular fara importanta in sportul nostru, si ca daca esti “tare” pe probe…poti sa faci tot ce vreai, ca nu este asa de important… EFECT !

Am citit, si am remas masca, interviul de presidintele comisia tecnica, pe Fras.ro, CAUZA, in care zice ca cerinta de verificari mai atente si detaliate, este doar incapacitate din parte pilotilor consacrati “ca nu vor sa se pensionese…” si ca sunt batuti de valul de tineri… !!! Si in continuare zice ca daca un sportiv vrea controli mai amanuntiti…”trebuie sa puna banu jos…”

Nu am cuvintele pt. aceasta abordare, lasa si lenesa, dar sigur avem un EFECT, daca arbitrii nu fac nimic, si nu doar in sensul figurat, pt. leafa lor, si nu au niciun interes si pasiune, pt. sport curat si corect, piloti trebuie sa isi apare singuri, si clar fiecare face asta doar daca are un interes concret si clar, ca nimen nu pune “banu jos”, si mai mult, pune imagine lui in jocul cu fani, daca castigul nu este foarte mare !!!

Asa la Cluj Gergo nu a respectat regulamentul de asistenta interzisa, in fata la toata lumea, si cu arbitrii de parc service ca sa uita la el, dar niciun pilot nu a facut contestatie, ca era pe locul 8…si “castigul” era prea nesmnificativ !

Pt asta Gergo nu s-a autosesizat ca regulamentul este schimbat din anul asta, si a crezut ca avea voie…, ( sa nu cunosti o regula, nu este o jiustificare pt. incalcarea regulamentul…) , si daca la Cluj nu sa intamplat nimic…de ce trebuie sa intarziu la CO de iesire din parc service…si poate ca Vali imi depaseste…, facem la fel ca la Cluj…!

Dar de data asta era pe locul 1…si castig de cauza, corect si sportiv si moral, de data asta este mare….asa vine contestatia !!! Si polemici si tot restul…

Asa eu cred ca nu trebuie sa ne scandalizam prea mult pt. tot ce sa intampla in ultimul timp in campionat…este doar CAUZA….si EFECT !!!

 

Ne vedem la Arad…

 

Tempesta

 

2 Responses to “Cauza….efect…!!!”