Tot nu sunt de acord cu Vaca!

21 Nov

DAR DUPA REACTILE  DE IEI TREBUIE NISTE PRECIZARI !!!

 

De mult imi doream sa comentez aceasta atitudine negativista si plangacioasa care-i caracterizeaza pe o buna parte dintre expertii din domeniul nostru iar articolul lui Vaca mi-a oferit aceasta posibilitate. Eu mi-am dorit sa-mi exprim opinia despre publicul potential pentru evenimentele de motorsport, despre numarul mare de iubitori de „motoare”, iar pentru ca raliurile sunt cea mai inalta expresie a motorsportului in Romania, cum ar putea acestea sa devina tinta principala si spectatorii sa vina pe probele din CNR.

Atat eu cat si agentiile de publicitate dar si CNA suntem siguri ca exista acest target mare, dovedit de mai multe sondaje efectuate in Romania in ultimii ani. Exista sute de mii de oameni care sunt interesati de competitiile de motorsport insa, cine se confrunta cu problema mobilizarii acestora, organizatorii si media specializata, se pare ca gasesc mai repede drept scuza lipsa unui buget pentru lipsa unor idei sau a unei activitati profesionsite ( pentru ca totul depinde de cele de mai sus) si se multumesc sa afirme ca nu exista atatia fani si gata!

Acesta era argumentul principal al „povestii mele” insa se pare ca am atins niste puncte sensibile. Am citat, absolut statistic si ca o cronica pentru mine, raliurile in care spectatorii au fost mai putini pe probe si mai mult am avut curaj sa scriu ca responsabilitatea apartine organizatorilor si este in fisa postului lor sa aduca cat mai multi pasionati pe probe, la fel cum si securitatea este mentionata tot in fisa postului..!

Ce tupeu are italianul asta, cum sa permitem asa ceva…?!!! Si mai mult, sa laude “prietenii” lui de la Cluj…!?!?

De ani de zile ma consider “roman” si consider ca este mult mai importanta amprenta zilnica si tot ce se intampla in tara unde traiesti decat cea unde te-ai nascut si ai trait o parte din viata ta. Sigur, in continuare ma gandesc cum s-a format gandirea mea, cu toate experientele traite in Italia, in lume si in ultimii 7 ani petrecuti in Romania..!

Asta nu este important, cum a zis un organizator, sunt o voce publica in domeniul acesta si ar trebui sa fiu mai atent cand arunc cu „noroi” peste cineva daca nu am dovezi clare..!!! Am ramas masca, ce am zis atat de grav, sau mai mult, asa de mincinos…???!!!

Cum…ai pus raliul meu intre cei care nu aveau public pe probe…si ai insinuat ca am bagat bani in buzunar in loc sa-i investesc in raliu…!?!?!  Nu poti sa-ti permiti sa faci asta!

Stai, stai…eu nu am scris asta, dar asta intelege cel care se simte cu musca pe caciula…

M-am tot gandit, am recitit si raman la parerea mea ca nu am scris ca organizatorul X sau Y a facut cutare lucru! Clar am deschis subiectul si am zis ca nu ar fi trebuit sa se intample asta, dar nu am zis asta in mod explicit!

Dar, pentru ca sunt obisnuit sa spun ce gandesc si sa nu ma ascund dupa deget, ar fi mai bine sa-mi definesc mai bine gandurile. Cine nu este interesat sau crede ca este usor sa scrii la o tastatura poate sa se opreasca din citit aici, si poate asa vor fi mai putine polemici.

In primul rand voi face clasamentul meu al raliurilor din acest an, si-l fac doar din punct de vedere al publicului prezent la eveniment, nu din alt punct de vedere, pentru ca despre acesta am vorbit si ieri in povestea mea! Sibiu, Cluj si Brasov (asfalt) au fost peste medie, cu note clar diferite. Iasi-ul si Arad-ul au fost sub medie iar Tara Barsei (Brasov-macadam), Timisoara si Bacau sunt repetentii acestui sezon! Repet, acest clasament l-am facut doar din punct de vedere al publicului prezent pe probe si la intreg raliul.

foto: raliulsibiului.ro

De cate ori am avut discutii cu organizatorii vizavi de lipsa de promovare, de lipsa publicului, de lipsa securitatii, intotdeauna raspunsul a fost acelasi: nu sunt bani!!!

Dar de ce organizati, domnilor  organizatori…daca nu sunt bani !?

Noi putem sa avem un campionat national cu 4-5 etape, frumoase, cu bani, cu organizare, cu public, cu lupta pe probe! Nu ne trebuie neaparat 8 sau 9 raliuri facute asa si asa pentru ca nu sunt bani !!!

Si repet gandul meu, care este la fel cu cel al FIA si Eurosport din ultima perioada: nu traditia, nu numele, fac raliurile frumoase, ci competenta, bugetele, promovarea si spectatorii implicati, iar daca este si traditie, ar trebui sa fie mai usor de gasit restul !!!

Repet ce am spus la telefon unui organizator: daca tu organizezi „ca la carte” si faci si un profit de 20.000, de 40.000 de euro, bravo tie! Ma declar fanul tau si sper ca tu sa organizezi toate etapele din campionat. Vei fi si tu mai bogat si la fel vom fi si noi, cu un campionat la inaltimea exigentelor sponsorilor si al tuturor!

Insa, daca spui ca bugetul nu iti ajunge sa organizezi „ca la carte” si tu tot vrei sa o faci, ba mai mult, iei o parte „in buzunar” (cum zicea cineva, totul trebuie sa fie un business) in acest caz, eu, sportiv activ, voi fi „dusmanul” tau si voi face tot ce imi sta in putere sa nu mai organizezi pentru ca ne faci un rau tuturor, mai putin buzunarului tau!!!

Si repet, asta o spun pentru ca niciodata un organizator nu a spus „da, am fost incompetent, am avut bani si i-am cheltuit aiurea, nu am facut ce trebuia…etc.”. Tot timpul au zis…nu sunt bani!!!  :)

Asa ca vreau sa clarific, eu nu am spus, nici ieri si nici azi, ca organizatorul X sau Y a bagat banii in buzunar in loc sa-i cheltuiasca pentru raliul lor. Daca as avea dovezi ca asa se intampla, clar as scrie numele si prenumele acestuia si ceea ce se intampla. Am sustinut si o voi face intotdeauna, organizarea depinde in primul rand de buget si competenta organizatorilor. Dar daca bugetul nu este suficient pentru a avea o activitate profitabila, atunci FRAS nu ar trebui sa permita organizatorilor sa coboare sub un anumit standard iar daca nu sunt bani, sa anuleze raliul!

Procedand asa, foarte probabil doar cei mai buni „pe bune” vor organiza si foarte probabil ca si publicul va fi activat si prezent pe probe la raliu! Asta cred eu si nu numai eu…

In rest, trebuie sa iti cer scuze Vaca pentru ca te-am bagat intr-o problema mai mare de cat ma asteptam. Eu am vrut sa discutam despre fani…si s-a schimbat o litera si s-a discutat despre bani…!!!

 

 

 

No comments yet

Leave a Reply